Door het coronavirus zijn er nog nauwelijks toeristen in de stad. En dat betekent dat tienduizenden hotelkamers vacant zijn. Zonde om niets mee te doen!

Een aantal hotels heeft al mooie invullingen gegeven aan z’n lege kamers. Zij stellen die via het Rode Kruis beschikbaar aan coronapatiënten met milde symptomen, om zo ziekenhuizen te ontlasten.

Andere hotels laten juist familie van coronapatiënten en zorgmedewerkers tegen een vriendenprijsje overnachten of gewoon even uitrusten. En er zijn inmiddels dak- en thuislozen ondergebracht in hotel- en hostelkamers.

De redactie van Spookstad heeft nog wat ideeën voor wat je met die duizenden andere hotelkamers kunt doen.

1. ‘Thuiswerken’

Nederlanders zijn gevraagd om zo veel mogelijk thuis te werken, maar waar moeten de thuiswerkers heen die dat al deden? Opeens is je partner er ook de hele dag en moet je je kinderen constant vermaken. Of misschien woon je met huisgenoten die normaal gesproken overdag de hort op waren en nu luidruchtig netflixen, yogaën en smoothies blenden.

Naar een koffietentje is geen optie, die zijn gesloten. Maar zo’n lege hotelkamer kan een ideale vervanging zijn. Die suites hebben altijd wel een bureautje, inclusief goedkope waterkoker met wat oploskoffie. En je kunt er een middagdutje doen om bij te komen van alle drukte thuis.

Een aantal Nederlandse hotels biedt deze optie al aan. In Amsterdam kun je al terecht bij Boat & Co voor een thuiswerkplek. Die kost 39 euro per dag.

2. Relaties redden

Wekenlang op elkaars lip zitten blijft niet zonder consequenties. Voor het ene stel zal het een zwangerschap opleveren, voor andere relaties zal het een breuk opleveren. 2020 wordt een goed jaar voor echtscheidingsadvocaten.

Hoe voorkom je dat je relatie strandt? Alleen of samen even de thuissituatie ontvluchten is lastig. Waar ga je überhaupt naartoe? Nou, naar zo’n lege hotelkamer! Je kan er alleen naartoe en even ontspannen met een goed boek of je minnaar die je al weken niet kon zien, of je gaat samen terwijl oma op die kinderen past. Die zijn toch nauwelijks besmettelijk, volgens de overheid.

3. Verbouwen tot woningen

Het centrum van Amsterdam is uitgestorven. Volgens sommigen laat dat prachtig zien hoe iedereen zich aan de regels houdt. Maar wat het écht blootlegt is dat er zonder toeristen en horeca nauwelijks nog sprake van dagelijks leven is in de binnenstad. Tijd om ook het centrum weer een woonwijk te maken.

De meeste hotelkamers zijn een stuk comfortabeler dan de hokjes waarin Amsterdamse studenten en starters tegen gigantische prijzen wonen. En ze komen met eigen sanitair. Goed, je kunt er niet echt koken, maar dat schijnen jongeren toch nog nauwelijks te doen.

4. Sloop Amstelveen

Amsterdam heeft genoeg hotelbedden om alle inwoners van Amstelveen te laten logeren. Serieus, dat is echt waar. En dat brengt ons op een tamelijk briljant idee. Als we de zuiderburen een paar jaar die hotelkamers aanbieden, kunnen we ondertussen heel Amstelveen slopen en er iets mooiers neerzetten.

Dezelfde deal kunnen we vervolgens ook aanbieden aan andere gemeenten die opgetrokken zijn uit inspiratieloos beton. Zo past ook de bevolking van Lelystad en Nieuwegein in onze hotels.

5. Niets doen

Natuurlijk kunnen we ook helemaal niks doen met die kamers. Dat is voor hotelbazen misschien wel het beste scenario. Ze hoeven voorlopig niet de werknemers te betalen met lullige nul-uren-contractjes en slepen de misgelopen inkomsten alsnog binnen na de crisis.

Dat laatste denkt althans Dirk Bakker, ceo van Colliers International. Hij zegt tegen AT5 dat toeristen hun reis na de crisis gaan inhalen en Amsterdamse hotels dan bomvol zullen zitten. En de hoteliers zullen niet schromen om dan de hoofdprijs te vragen. ‘Dat is altijd een gevolg van vraag en aanbod’, aldus Bakker.