Het lijkt niet de vraag of er een lockdown komt, maar wanneer. De gemeente is dit noodscenario al aan het voorbereiden.

Een lockdown is ingrijpend. In die uitzonderlijke situatie mag je alleen nog de straat op met een goede reden. Voor de meesten is dat slechts een wandelingetje naar de supermarkt. De rest van de dag zit je thuis.

Op dit moment is dat nog gezellig, met veel eten in huis en allemaal series op Netflix die je eindelijk kan kijken. Maar hoe lang blijft dat leuk?

De lente komt eraan. Jij zit binnen. Misschien heb je het virus al gehad, ben je immuun en kun je zonder anderen te besmetten weer naar buiten. Toch moet je binnenblijven. Maar burgerlijke ongehoorzaamheid is niet aan te raden.

Boete van meer dan 4000 euro

De noodverordening die Femke Halsema eerder deze week bekendmaakte, is al een soort voorproefje. Daarin is te lezen dat Amsterdammers alle aanwijzingen van agenten en de marechaussee moeten opvolgen. Doen ze dat niet, dan kun je nu al een celstraf tot drie maanden krijgen of een geldboete van meer dan 4000 euro.

Op dit moment is er nog nauwelijks handhaving nodig. Voor zover bekend is er in Amsterdam alleen één keer ingegrepen bij een bruiloft. Toch gaf Halsema in een interview met Het Parool aan dat handhaving langzaam wordt opgebouwd. Ook het scenario van een echte lockdown wordt achter de schermen al voorbereid.