Nutellawinkels waar geen toerist meer komt, maar die toch nog enorme omzetten draaien? De ChristenUnie hoopt dat de stad er extra op let tijdens de coronacrisis.

Het centrum is verlaten. Horeca en toeristenzaken liggen op hun gat. Volgens fractievoorzitter Don Ceder biedt dat een kans om witwaspraktijken op te sporen. Als een nutellawinkel, cafeetje, belwinkel of coffeeshop toch mooie winsten blijft maken, is daar misschien iets anders aan de hand.

Onverklaarbaar hoge omzet

Volgens Ceder blijkt uit onderzoek dat via dit soort winkeltjes regelmatig geld witgewassen wordt. ‘Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat sommige toeristenwinkeltjes om deze reden open blijven ten tijde van de coronamaatregelen, terwijl er nauwelijks toeristen in de stad zijn en kan het zijn dat zij in deze tijd in vergelijking met normale tijden een onverklaarbaar hoge omzet opgeven.’

Het is een beetje als een wietkwekerij op zolder die aan het licht komt als alle andere daken in de straat besneeuwd zijn, maar boven de hennepplantjes de dakpannen nog blinken.

De coronacrisis biedt ook de kans om illegale Airbnb-hotels op te sporen, nu deze gemeubileerd en wel voor tijdelijke periodes op de reguliere huurmarkt verschijnen.