Door de uitbraak van het coronavirus heeft het GVB gemiddeld nog maar 20 procent van de passagiers die het bedrijf normaal vervoert. En de mensen die nog wel de tram pakken misdragen zich vaker.

Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. Alleen op het drukste punt haalt het GVB die 20 procent, buiten de spits is de afname nog groter.

Sinds deze week rijden de trams, metro’s en bussen van het GVB minder vaak, op de meeste lijnen nog één keer per kwartier. Per dag kijkt het vervoersbedrijf of er toch meer inzet nodig is.

Andere maatregelen zijn extra schoonmaakbeurten, specifiek voor stangen en knopjes die passagiers vaak aanraken. Deuren van de metro gaan standaard open, zodat reizigers niet zelf een knop in hoeven te drukken.

Agressie

Ook stappen passagiers van bussen en trams anders in dan normaal. In de bus achterin, in de tram bij de tussendeuren. Zo is er zo min mogelijk contact met de medewerkers, die afgezet zijn met linten.

Door de maatregelen is er geen controle en denken sommige reizigers dat de rit gratis is. ‘Bij het aanspreken van reizigers op niet inchecken, zijn personeelsleden van vervoerders onheus bejegend en in enkele gevallen is er zelfs sprake geweest van mishandeling van personeel’, schrijft het college.

De gemeente zoekt nog naar oplossingen om het openbaar vervoer op gang te houden nu de inkomsten wegvallen.