‘Het is een misvatting dat Slotervaartziekenhuis geheel leeg staat’

Er is nu al verschillende keren geopperd om het voormalige Slotervaartziekenhuis weer te openen in deze crisistijd. Maar het gebouw staat helemaal niet zo leeg als sommigen lijken te denken.

Het Slotervaartziekenhuis is de afgelopen weken weer regelmatig genoemd. Geert Wilders riep bijvoorbeeld in de Tweede Kamer op om het ziekenhuis te heropenen. Meer bedden in de strijd tegen het coronavirus, was het idee. Er werd ook daadwerkelijk gekeken naar het pand als noodlocatie voor coronapatiënten, maar uiteindelijk werd het afgeserveerd.

Niet volledig leeg

Ook Sylvana Simons had een idee over de invulling. De BIJ1-leider vroeg het stadsbestuur of het voormalige MC Slotervaart niet een onderkomen kon worden voor ongedocumenteerden, of anders dak- en thuislozen.

In de beantwoording op die vraag nuanceert het college het beeld van een volledig leeg pand. ‘Het is een misvatting dat het gebouw geheel leeg zou staan, het wordt verhuurd aan een aantal bedrijven en organisaties’, schrijft het stadsbestuur.

Daklozenopvang

Toch heeft de gemeente wel overwogen om het voormalige ziekenhuis in te zetten in deze tijd. ‘Het Slotervaartziekenhuis is wel geschouwd als locatie voor de noodopvang van ongedocumenteerde vluchtelingen en dak- en thuislozen. Er is echter gekozen voor opvang in sporthallen, omdat deze locaties sneller geopend kunnen worden voor opvang.’

Het zou volgens het college één tot twee weken duren om het pand in gereedheid te brengen voor de opvang van dak- en thuislozen.