Ymere is vanwege het coronavirus gestopt met het vervangen van loden leidingen bij huurders. Een meerderheid in de gemeenteraad ziet de coronacrisis juist als reden om wel nu die giftige waterleidingen te vervangen.

Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 trekken aan de bel bij het college. Woningbouwvereniging Ymere heeft de werkzaamheden ‘tot nader orde’ uitgesteld. ‘Dat is zorgwekkend, omdat gezinnen door de coronacrisis noodgedwongen thuis zitten, waar mogelijk ongezond drinkwater uit de kraan komt’, stellen de partijen.

Fleswater te duur

Door de coronacrisis staat bovendien het inkomen van veel gezinnen onder druk, waardoor zij misschien niet fleswater kunnen kopen. Als dat überhaupt te krijgen is, want ook flessen mineraalwater zijn een doelwit van hamsteraars.

‘De urgentie voor het vervangen van loden waterleidingen kan en mag niet verslappen’, aldus de raadsleden. ‘In een situatie waarbij mensen blootgesteld zijn aan twee bedreigingen voor de volksgezondheid, namelijk de coronacrisis en loden waterleidingen is het onwenselijk dat woningcorporatie Ymere met een dergelijke boodschap komt.’