Om te voorkomen dat Amsterdammers in geldnood komen, wil BIJ1 dat huurders ten minste drie maanden gratis mogen wonen.

Dat blijkt uit vragen die fractievoorzitter Sylvana Simons aan het stadsbestuur heeft gesteld. Ook wil ze voorkomen dat 1 juli de huren traditiegetrouw omhoog gaan, ze wil juist dat die lager worden.

‘De huurprijzen mogen vanaf 1 juli 2020 worden verhoogd. In deze onzekere tijden is dit volgens de fractie van BIJ1 zeer onverstandig’, schrijft Simons. ‘Wij zouden eerder pleiten voor een huurverlaging in combinatie met een huurvrije periode van minimaal drie maanden, waarin huurders dus even geen huur hoeven te betalen.’

In totaal stelt Simons twintig uiteenlopende vragen aan het college in aanloop van het coronadebat van volgende week. Veel zijn erop gericht om kwetsbare Amsterdammers zo veel mogelijk te steunen in deze crisis, bijvoorbeeld door te voorkomen dat water, elektriciteit en internet afgesloten wordt.

Dak- en thuislozen in hotels

BIJ1 zou verder graag zien dat dak- en thuislozen opgevangen worden in leegstaande hotels. Nu worden ze elke ochtend weer de straat opgestuurd waar zij zelf risico lopen, maar er ook eentje vormen.

Ook vraagt Simons of het mogelijk is om migranten met medische vaardigheden in te zetten in de strijd tegen corona. Zij zouden niet aan de slag kunnen omdat hun diploma in Nederland niet geldig is.