Als je woningdelers niet dezelfde rechten geeft als andere gezamenlijke huishoudens, ontsla je ze ook van de plichten die daarbij horen. Terwijl die belangrijker zijn in de strijd tegen het coronavirus.
Donderdagavond deelde de politie zeventien boetes uit aan studenten die samenschoolden op campus Uilenstede. De studenten vinden dit onterecht, want zij hebben maar liefst dertien huisgenoten waarmee zij de keuken en badkamer delen. Daarmee beschouwen zij zichzelf een gezamenlijk huishouden.
Plichten
Maar dat zijn zij niet volgens de noodverordening die op dit moment van kracht is. Alleen familieleden kunnen een gezamenlijk huishouden vormen, samenwonende studenten en andere woningdelers niet. Zij moeten in de buitenlucht dus wél 1,5 meter afstand houden als ze met drie huisgenoten of meer zijn. Gezinsleden hoeven dit niet.
Wat gezinsleden wél moeten is collectief thuisblijven als één familielid koorts heeft. Heeft iemand daadwerkelijk het virus, dan blijft iedereen twee weken in quarantaine. En zelfs als er slechts één persoon verkouden is zijn er al regels voor de rest, die mag dan geen bezoek meer ontvangen.
Opsluiten
De kans is groot dat veertien samenwonende studenten met een gezamenlijke woonkamer, keuken en sanitair elkaar vroeg of laat toch aansteken. Dat voorkom je niet door hen buiten te beboeten voor het te dicht bij elkaar zitten. Dan moet je ze echt opsluiten in hun kamertjes van 12 vierkante meter.
Het is begrijpelijk dat de politie wil voorkomen dat er grote groepen studenten in de openbare ruimte samenscholen. Maar door de gekozen aanpak is er nu ook veel onduidelijkheid voor al die Amsterdamse studenten en starters die slechts een of twee huisgenoten hebben. En op basis van de noodverordening worden ook bijvoorbeeld inwonende tantes niet beschouwd als onderdeel van de gezamenlijke huishouding.
Intelligentere definitie
Hoewel de studenten van Uilenstede officieel geen gezamenlijk huishouden vormen, nemen ze wel maatregelen tegen verspreiding van het virus. UvA-student Matthew van der Meer beschrijft hoe hij en zijn huisgenoten zo min mogelijk boodschappen doen en andere contacten buitenshuis limiteren.
Hij roept Femke Halsema desalniettemin op om de betekenis van ‘gezamenlijke huishouding’ in de noodverordening uit te breiden naar een intelligentere definitie die past bij intelligente lockdown.