Een handhaver van de gemeente Amsterdam is de laan uitgestuurd omdat hij onder andere Champions League-kaartjes wist te regelen en zijn vriendin backstagetoegang gaf bij Kwaku. Ook zei hij onaardige dingen over sympathisanten van terreurgroep ISIS.
Begin dit jaar was de maat vol. Na jaren van berispingen en een schorsing, besloot de gemeente de ervaren handhaver te ontslaan. Deze maand oordeelde de rechter dat het ontslag terecht is. Volgens de rechtbank is er sprake van ‘vergaande en onaanvaardbare normvervaging’.
Champions League-kaartjes
De man van eind vijftig was al sinds 1993 in dienst en had een coördinerende rol waarbij hij nieuwe handhavers begeleidde. Maar hij vulde zijn werkzaamheden aan met allerlei dingen die niet door de beugel konden. Zo werd hij verschillende keren betrapt toen hij tijdens werktijd met zijn dienstauto op en neer naar zijn woonplaats Castricum reed.
Daarnaast kreeg hij vorig jaar van een UEFA-medewerker vier kaartjes aangeboden voor Ajax tegen Tottenham Hotspur. Die mocht hij niet aannemen, daarom regelde hij dat een vriend ze zou overnemen. Vervolgens zat hij wel zelf op de tribune. Hij ging met zijn dienstauto naar de wedstrijd en parkeerde die op een handhavingsplek bij de Arena. Eigenlijk was die bedoeld voor hulpdiensten en handhavers die wél aan het werk zijn.
Backstage bij Kwaku
Twee maanden later had hij dienst op het Kwaku Festival, waar hij de backstage-ingang van het podium bewaakte. Op het vip-terrein werden vervolgens de vriendin van de handhaver en andere bekenden van de man gespot, ze droegen een groen polsbandje die hen backstagetoegang gaf. Van de organisatie van Kwaku nam de handhaver een fles champagne aan.
De gemeente heeft de de man ook berispt omdat hij op de Facebookpagina ‘Vrienden van de PVV’ een negatieve reactie had geplaatst bij een filmpje van ISIS-sympathisanten in Den Haag. Dat zou ongepast zijn. Hij kreeg daarvoor in 2014 een ernstige waarschuwing. Vorig jaar heeft de handhaver nog op zijn eigen Facebookpagina dreigende taal geschreven richting collega’s die over hem geklaagd hadden bij de leiding.
De handhaver vroeg de rechter om een transitievergoeding van ruim 44.000 euro. De rechtbank oordeelt dat de man een bedrag van 12.000 euro meekrijgt, omdat hij waarschijnlijk moeilijk aan een nieuwe baan zal komen.